m鎩 bardzo subiektywny przewodnik po polskich i zagranicznych s這dko軼iach
Blog > Komentarze do wpisu

CAILLER noir

czekolada


czekolada


O dzi瘯i ci internecie! Dzi瘯i tobie pozna豉m kilka wspania造ch os鏏, z kt鏎ymi mog dzieli zainteresowania i dzi瘯i kt鏎ym pr鏏uj nowych smako造k闚, raczej nieosi庵alnych w Polsce. Kiedy otrzymuj takie mniejsze lub wi瘯sze przesy趾i to serce mi si raduje. Ogromn przyjemno嗆 sprawia mi otwieranie i podziwianie zawarto軼i - zw豉szcza, 瞠 niemal za ka盥ym razem znajduj tam co, czego si zupe軟ie nie spodziewa豉m. Tym razem od kochanej Ewci, dosta豉m ze Szwajcarii, opr鏂z innych smako造k闚, r闚nie t oryginaln szwajcarsk czekolad Cailler. Mmm, z przyjemno軼i zabra豉m si za jej testowanie...


czekolada


Nazwa
: Extrafine dark chocolate with cocoa beans pieces

Producent: Cailler of Switzerland - jeden z najstarszych (firma za這穎na w 1812) i najznakomitszych producent闚 tradycyjnej czekolady szwajcarskiej
Waga: 100g
Opakowanie: bardzo eleganckie, ciemne, przezroczyste pude趾o skrywa czekolad opakowan w czarne "sreberko"
Wygl康 zawarto軼i: ju na pierwszy rzut oka wida jako嗆 - tabliczka jest b造szcz帷a, g豉dka, o g喚bokiej, ciemnej barwie; przy prze豉mywaniu czekolady s造cha ten charakterystyczny dla dobrych czekolad "trzask"
Zapach: intensywny zapach kakao, gorzko-s這dki, bardzo przyjemny
Smak: zawarto嗆 kakao w tabliczce to 64% - nie jest to wi璚 czekolada z tych najbardziej wytrawnych (te zaczynaj si od 70%). Przyznam, 瞠 je郵i m闚imy o czekoladach gorzkich, zawarto嗆 kakao pomi璠zy 60% a 70% bardzo mi odpowiada. Mam wtedy mo磧iwo嗆 smakowania prawdziwej czekolady ale jednocze郾ie nie pozostawia ona w ustach ostrego smaku goryczy (cho wiem, 瞠 s jego amatorzy). W tym przypadku najpierw czujemy na j瞛yku wytrawny smak, mocno kakaowy ale zaraz przechodzi on w nieco s這dsze tony i pozostawia w ustach lekko s這dki posmak. Dodatkowym urozmaiceniem s tu pra穎ne kawa趾i ziarna kakaowego a jak wida na trzecim zdj璚iu (kolor czekolady jest na nim przek豉many, rzeczywisty jest na drugim) s one ca趾iem s逝sznych rozmiar闚. S chrupi帷e, gorzkie i idealnie komponuj si ze s這dko-gorzk czekolad. Co istotne czekolada nie zawiera 瘸dnych t逝szczy ro郵innych, co jest bardzo wa積e w przypadku czekolad z tzw. wy窺zej p馧ki.

Podsumowanie: bardzo, bardzo mi貫 doznanie; uwielbiam dobrej jako軼i s這dycze a ta czekolada spe軟i豉 moje oczekiwania. 安ietna konsystencja, g喚boki smak, prwdziwe ziarna kakao, no i ten pi瘯ny zapach! Dodatkowy plus za naprawd pi瘯n stron internetow (link w moich zak豉dkach).

Moja ocena: 8,5/10

wtorek, 22 stycznia 2008, mayme

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/01/23 18:58:40
Czy mo瞠sz zdradzi, czym robisz zdj璚ia? S pi瘯ne.
-
mayme
2008/01/23 20:20:26
Lisko, nie 瘸rtujesz sobie ze mnie, prawda? Je郵i nie, to prawdziwy komplement dla mnie, bo Twoje zdj璚ia s wspania貫.
Robi je najcz窷ciej kompaktem, niestety nie mam lustrzanki :(
-
usmiecham-sie
2008/01/23 22:06:40
Ale fajna koncepcja bloga, jeszcze takiego nie widzia豉m. Strasznie fajny pomys!:)
CO do czekolady, tej jeszcze nie pr鏏owa豉m, ale wygl康a wspaniale...
-
mayme
2008/01/23 22:25:30
U鄉iechni皻a Kuchareczko bardzo dzi瘯uj :) Pomy郵a豉m, 瞠 ka盥y pisze o tym, co bardzo lubi, wi璚 u mnie pad這 na s這dko軼i ;)
-
jstnk
2008/01/23 22:47:43
安ietny pomys na bloga!Bardzo mi si podoba!
Ja te uwielbiam pr鏏owa nowe s這dycze i przyznam si, 瞠 jestem typem podatnym na reklam.. Jak tylko zobacz co nowego i smakowicie wygl康aj帷ego, to MUSZ to spr鏏owa!:)
-
mayme
2008/01/24 14:20:17
Jstnk, mamy co nieco wsp鏊nego w takim razie ;) Na blogu b璠 stara豉 si pisa zar闚no o nowo軼iach, jak i o znanych ju s這dyczach. Cokolwiek to b璠zie, zapraszam serdecznie i bardzo dzi瘯uj :)
-
2008/01/24 20:57:06
Mayme, nie 瘸rtuj! w takim razie masz wielki talent do pokazywania rzeczy tak, 瞠 cz這wiek zaczyna przeszukiwa szuflady w poszukiwaniu czegos czekoladowego :)
-
mayme
2008/01/24 21:30:20
Hi, hi, mi這 mi to s造sze :)
-
Go嗆: Dzikun, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/05/30 19:26:08
Brawo tak to to: Szwajcaria, kakao w przedziale 60-70% dla mnie to pierwsza 3 (oczywi軼ie gatunkowo). Ostatnio te mia貫m przyjemno嗆 zakosztowa tego typu wyrobu a mianowicie Nestle Eclat Noir bp3.blogger.com/_SOIbZQoYem8/R6s_vTWd_EI/AAAAAAAABIE/NzE-Sr-wdHg/s1600-h/Picture+7.png
Nadal jednak utrzymuj 瞠 nasza czekolada niczym nie ust瘼uj zagranicznym, po prostu jest........inna
-
mayme
2008/05/31 20:51:30
Dzikun, ciesz si, 瞠 tu si zgadzamy :) J
a nie uwa瘸m, 瞠 nasze czekolady s ca趾iem do niczego - z przyjemno軼i si璕am po Goplan czy Wawel, ale jako軼i nie mog one konkurowa z takim Caillerem na przyk豉d. Wystarczy spojrze na sk豉d i por闚na ;)
-
Go嗆: Husqvarna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/06/18 19:02:34
Oj zbyt czarna ta czekolada, wygl康a na gorzk i to bardzo. Nie skusi豉bym si na ni.
-
mayme
2008/06/18 19:36:11
Zawsze warto pr鏏owa! A ta by豉 pyszno軼iowa :D
-
Go嗆: Tysia, 109.243.108.*
2010/10/19 17:16:57
Dzi mia豉m okazj spr鏏owa tej czekolady- nadal jestem w Si鏚mym Niebie! jest cudowna i od dzi jest moim ulubionym s這dyczem :)
-
mayme
2010/10/20 11:42:46
Tysiu, zazdroszcz okrutnie! Te bym jeszcze raz z ch璚i j zjad豉 :)
Reklama na blogach - Blogvertising.pl
Reklama
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...