m鎩 bardzo subiektywny przewodnik po polskich i zagranicznych s這dko軼iach
Blog > Komentarze do wpisu

RODZAJE CZEKOLADY


Poniewa czekolada oraz wszelkie s這dycze zawieraj帷e ten dar Aztek闚 nale膨 do moich ulubionych, tak jak obieca豉m, opisz tu pokr鏒ce czym charakteryzuj si poszczeg鏊ne gatunki. Dzi瘯i temu 豉twiej b璠zie pos逝giwa si w豉軼iwym nazewnictwem bo przyznaj, 瞠 i mnie samej zdarza si zamiennie u篡wa okre郵e deserowa i gorzka.


CZEKOLADA NATURALNA:
Ten rodzaj musi zawiera przynajmniej 34% masy kakaowej. To wystarczy by m鏂 j nawa naturaln, ale by tabliczka zas逝giwa豉 na miano dobrej jako軼i czekolady naturalnej zawarto嗆 kakao powinna przekracza 60%.
Czekolad naturaln - w zale積o軼i od zawarto軼i cukru i kakao - dzielimy na: s這dk, s這dko-gorzk, deserow (do 70% kakako) i gorzk (zawieraj帷 najmniej 75% kakao).

CZEKOLADA MLECZNA:
Powinna zawiera przynajmniej 30% kakao, a wysokiej jako軼i tabliczki 40%. Zawarto嗆 cukru w tym przypadku mo瞠 dochodzi do 50%. Czekoladay mleczne renomowanych producent闚 zawieraj wy陰cznie t逝szcz kakaowy, bez dodatk闚 t逝szczy ro郵innych.

BIAx CZEKOLADA:
Oczywi軼ie przez puryst闚 w og鏊e nie zaliczana w poczet czekolad. Ale powszechnie uznaje si, 瞠 nale篡 ona do rodziny (i bardzo dobrze :D). Bia豉 czekolada nie zawiera masy kakaowej a jedynie t逝szcz kakaowy. Wspaniale jest gdy w jej sk豉dzie znajduje si prawdziwa wanilia, zero t逝szczy ro郵innych i du瘸 zawarto嗆 mleka (czasem 鄉ietanki).


wtorek, 12 lutego 2008, mayme

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Go嗆: Nika1990, 80.54.49.*
2008/02/15 16:51:52
Hmm..ciekawy artykulik :) szkoda tylko, 瞠 taki kr鏒ki, bo ch皻nie poczyta豉bym wi璚ej...tak, zeby przy wyborze czekolady nie zwraca uwagi tylko na smak, kalorie, firm, lecz w豉郾ie na sk豉d...Twoje informacje na pewno sie przydadz(nie mia豉m np poj璚ia o tym, 瞠 je瞠li czekolada zawiera sam t逝szcz kakaowy, a nie ro郵inny, to jest "lepsza" w znaczeniu zdrowsza...

Mam nadziej, 瞠 w przysz這軼i rozszerzysz troszk ten artku :)

Pozdraiam :)

-
mayme
2008/02/15 23:27:38
Je郵i czekolada zwiera t逝szcz ro郵inny jest przede wszystkim gorszej jako軼i, bo jest on zdecydowanie ta雟zy od mas豉 kakowego, wi璚 producenci, 瞠by obni篡 cen, pakuj w czekolad ten ta雟zy zamiennik, co niestety wp造wa na smak.
Dzi瘯uj Ci serdecznie, postaram si wkr鏒ce zn闚 co napisa :)
-
usmiecham-sie
2008/02/18 08:09:32
Ja ostatnio znalaz豉m czekolad deresow o zaw. 46 % kakao. Pora磬a :|
-
mayme
2008/02/18 11:44:20
Ano w豉郾ie, dlatego ja ju z przyzwyczajenia czytam sk豉dy. Poluj na Lindta 99% :D
-
usmiecham-sie
2008/02/19 09:34:28
Jad豉m ja!:D Nie smakowa豉 mi w og鏊e, by豉 nie tyle mocno gorzka ile po prostu sucha. Mia豉m wra瞠nie, 瞠 jem zbite do kupy kakao, jak papier 軼ierny.
-
mayme
2008/02/21 15:00:21
O tak, tak, zdaje sobie spraw z tego smaku, ale i tak chc spr鏏owa :D
-
Go嗆: Husqvarna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/06/18 18:48:12
Ja kocham ka盥 czekolad! Jako dziecko najbardziej lubi豉m bial, czarnej nie znosi豉m. Teraz bia陰 i mleczn lubi r闚nie mocno, a i deserow nie pogardz.
Reklama na blogach - Blogvertising.pl
Reklama
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...