m鎩 bardzo subiektywny przewodnik po polskich i zagranicznych s這dko軼iach
Kategorie: Wszystkie | 1/10 | 2/10 | 3/10 | 4/10 | 5/10 | 6/10 | 7/10 | 8/10 | 9/10 | Ciekawostki | IDEA 10/10 | wie軼i
RSS
wtorek, 26 kwietnia 2011

cukierki

cukierki

O tych cukierkach pisz tylko dlatego, 瞠 jad豉m je w latach szkolnych i kojarz mi si z fajnymi czasami (znowu ;). Bo nale篡 szczerze przyzna, 瞠 ani one wykwintne, ani specjalnie smaczne, a ju na pewno nie grzesz dobr jako軼i.

Ale do sedna. Ca趾iem spory cukierek sk豉da si z trzech cz窷ci: w徠pliwej jako軼i czekolady (cho bardziej jestem sk這nna nazwa ten wierzch polew kakaow albo polew o smaku czekolady) oraz warstwy truskawkowej (40% ca這軼i) oraz 鄉ietankowej (33% ca這軼i). Warstwy te s przez producenta nazywane kremem, ale zdecydowanie kremu nie przypominaj - s twarde i raczej suche (na pewno nie maj p馧p造nnej lub cho熲y przyjemnie g瘰tej konsystencji kremowej).

Cz窷 truskawkowa smakuje sztucznie (zawiera a 1% suszonej truskawki! ;D) i rzeczywi軼ie jej smak dominuje nad 鄉ietankow nut. I tu znowu nast瘼uje dysonans, bo 鄉ietankowego smaku te trudno si doszuka - bia豉 warstwa jest raczej nijaka, s這dka i mo瞠 odrobin (ale tylko odrobin) mleczna.

No i jeszcze wspomniana na pocz徠ku polewa - bardzo 鈔ednia, bez po造sku, mi瘯ka.

A jednak czasami nachodzi mnie na te cukierki ochota. Kupuj wtedy ca陰 paczk 180g albo kilka sztuk na wag i po dw鏂h zazwyczaj mam dosy ;) Ot, si豉 sentymentu :)

Producent: Solidarno嗆
Cena/waga: 5,49z./180g
Gdzie kupi豉m? Real

Moja ocena: 3,5/10

鈔oda, 20 kwietnia 2011

安i皻a Wielkanocne ju blisko. W mojej rodzinie nigdy nie by這 tradycji zastawiania sto逝 kilogramami jedzenia, siedzenia od rana do wieczora i konusmowania. Zazwyczaj po tym d逝窺zym 郾iadaniu, ka盥ego "nosi", zw豉szcza je郵i pi瘯na pogoda za oknem. Dlatego ju o 12 robimy d逝uuugi spacer, albo bierzemy koce i jedziemy nad rzek. A p騧nym popo逝dniem, razem z moim M. robimy, jak niemal codziennie w tych cieplejszych miesi帷ach, kilkadziesi徠 kilometr闚 na rowerach. Uwielbiam to :)
Sami wi璚 widzicie, 瞠 nie ma u nas sensu przygotowywa mn鏀twa jedzenia. Tradycyjny zestaw sk豉da si zazwyczaj z bia貫go barszczu z jajkiem, kilku gotowanych kie豚as bia造ch (to raczej dla cz窷ci m瘰kiej ;), dw鏂h wiosennych sa豉tek i sosu tatarskiego, bez kt鏎ego jajka i w璠liny si nie obejd.

Ale najwa積iejszym punktem jest domowa, pieczona przeze mnie, cha趾a. Puszysta, pachn帷a wanili ale nie za s這dka, za to koniecznie z kruszonk. Wszyscy za ni przepadamy a ka盥y w innej wersji. A to na sucho, a to z samym mas貫m, a to maczan w mleku. Ja natomiast mam najmniej konwencjonalny spos鏏 jej konsumowania - lubi bowiem po這篡 sobie na tak kromk plasterek w璠liny - takie s這dko s這ne po陰czenie zarezerwowane jest tylko na wielkanocne 郾iadanie :)

Przedstawiam wi璚 Wam dzi nasz przepis na cha趾. Sprawdzony, prosty, niezawodny. Pami皻ajcie by wszystkie sk豉dniki by造 鈍ie瞠 (zw豉szcza dro盥瞠). Tak jak wpsomina豉m, zawsze u篡wam do piecznia Kasi, bo tak robi豉m z Mam. I w豉郾ie z Kasi przepis ten jest sprawdzony i zawsze si udaje.

Przepis: 500g m彗i, 30g dro盥篡, 1/4l mleka, 60g KASI (ca趾owicie rozpuszczonej), 60g cukru, 2 jajka, p馧 造瞠czki soli, 鄴速ko do smarowania

M彗 przesia do miski, zrobi do貫k i wkruszy dro盥瞠. Wla letnie mleko, rozpu軼i w nim dro盥瞠, r闚nocze郾ie mieszaj帷 z odrobin m彗i. Rozczyn opr鏀zy m彗 i pozostawi w ciep造m miejscu a na wierzchu pojawi si p瘯ni璚ia. Zajmie to ok. 20min. Jajka, KASI i cukier dok豉dnie wymiesza, doda do rozczynu i wymiesza drewnian 造磬. Nast瘼nie wyrabia r瘯, a ciasto stanie si g豉dkie. Ponownie w這篡 do miski, przykry i pozostawi do podwojenia obj皻o軼i. Ciasto podzieli na 3 cz窷ci, uformowa 3 wa趾i i zaple嗆 warkocz. Prze這篡 na w御k, nat逝szczon blach, posmarowa 鄴速kiem (ja dodatkowo zawsze robi kruszonk ale mo積a si bez niej obej嗆). Ponownie pozostawi do wyro郾i璚ia na ok. 10 min. Piec 30-35 minut w 200 stopniach. Smacznego!

cha趾a




A wi璚ej przepis闚 na wielkanocne (i nie tylko!) smako造ki szukajcie w serwisie Moje Ciasto. Polecam, to kopalnia pomys堯w!

Jednocze郾ie dzi瘯uj za wszystkie nadsy豉ne przepisy w ramach KONKURSU z KASI, zar闚no te zostawiane pod wpisem, jak i te nadsy豉ne ze zdj璚iami na maila. Trudno b璠zie mi zadecydowa :)
Jeszcze do 25.04.2011 mo瞠cie mi ten wyb鏎 utrudni bardziej, nadsy豉j帷 Wasze zg這szenia :) Nagrody s niezwykle urocze i funkcjonalne, wi璚 zach璚am!

sobota, 16 kwietnia 2011

baron po膨danie

baron po膨danie

baron po膨danie

Ciesz si, kiedy widz 瞠 polscy producenci czekolad r闚niez pr鏏uj wyj嗆 poza ramy i proponuj nieco inne smaki. Taka na przyk豉d 鈔ednioznana firma Baron (Millano) wyprodukowa豉 dwa ciekawe smaki (przynajmniej ja tylko dwa w tej serii widzia豉m) gorzkich tabliczek: z bananami oraz z truskawkami i migda豉mi. Mo瞠 nie jest to "awanagarda" na miar Terravity KLIK ale zawsze co innego z polskiego podw鏎ka.

Zajm si dzi drugim z wspomnianych produkt闚, nazwanym Po膨danie a zaczn od samej czekolady. Bo dobra, nienajwy窺zych lot闚 ale dobra. Niestety pojawia si dodatek t逝szcz闚 ro郵innych, a i cukier na pierwszym miejscu w sk豉dzie zamias miazgi kakaowej. Minimalna zawarto嗆 kakao 40% r闚nie mog豉by by nieco wy窺za jak na gorzk czekolad przysta這. Mimo jednak tych wszystkich ale, masa czekoladowa jest ok.

Zaskakuj帷e jak du穎 mie軼i w sobie migda堯w. Producent zapewnia, 瞠 stanowi 10% ca這軼i i to na pewno si zgadza. Co wi璚ej, nie s rozdrobnione na okruszki ale trafiaja si ca趾iem spore ich kawa趾i.

Chcia豉bym teraz przej嗆 do truskawek ale niestety nie mog tego uczyni... Na froncie opakowania Baron kusi: duet migda堯w i aromatycznej truskawki w czekoladowym poca逝nku. Hmm, 鈍ietnie, ale dopiero ma造m druczkiem ten sam Baron pisze, 瞠 truskawki to jedynie aromat! A ja pytam dlaczego? Czy nie lepiej doda nieco suszonych owoc闚 (i nawet podnie嗆 odrobin cen czekolady) a wyprdukowa co dobrego i by uczciwym wobec konsumenta? A tak dostajemy zniech璚aj帷y intesywn sztuczno軼i aromat...


Producent: Baron (Millano)
Cena/waga: 2,49z./100g
Gdzie kupi豉m? Lecelrc

Moja ocena: 4,5/10


czwartek, 14 kwietnia 2011







Zgodnie z zapowiedzi, dzi szczeg馧y dotycz帷e KONKURSU 鈍i徠ecznego z KASI i moim blogiem :) Chwil zastanawia豉m si jakie kryteria przyj望, tak by odpowiada造 charakterowi bloga, ale przede wysztkim pasowa造 do rodzaju nagr鏚 i profilu ich sposnora. I zdecydowa豉m si na nast瘼uj帷e rozwiazanie - wszystkich, kt鏎zy maj na to ochot, zapraszam do wymy郵enia lub przedstawienia Waszego ulubionego CIASTA Z SEREM. Nie musi to by sernik (cho jest po膨dany ;)), mog to by paschy, strucle serowe, ciastka z twaro磬owym nadzieniem, itp. Jako, 瞠 jestem wielbicielk wypiek闚 z serem, w豉郾ie o takie Was prosz. Im ciekawsze i zaskakuj帷e propozyjce, tym lepiej. Je郵i do przepisu do陰czycie zdj璚ie - jeszcze lepiej!

Na Wasze typy czekam do 鈍i徠ecznego poniedzia趾u czyli do 25.04.2011. Przepisy prosz zostawia w komentarzach pod dzisiejszym wpisem lub piszcie na mayme@gazeta.pl

Wyniki og這sz do 30.04.2011 a nagrodzone zostan trzy osoby wspania這軼iami od producenta KASI. Za pierwsze miejsce patera wraz z 這patk a za drugie i trzecie pojemniki na cisteczka (zdj璚ia powy瞠j). Na koniec sama przedstawi Wam przepis na jeden z moich ulubionych wypiek闚 z serem.

Za inspiracj mo瞠 pos逝篡 Wam ta skarbnica prostych i ciekawych przepis闚
MOJE CIASTO
KLIK

ZAPRASZAM! :))

P.S. A kolejna s這dka recenzja ju w weekend!!!!

poniedzia貫k, 11 kwietnia 2011

Dzi zaprezentuj si Wam z nieco innej strony, kt鏎ej jeszcze nie znacie, cho bior帷 pod uwag tematyk bloga, nie powinna by ona dla Was zaskoczeniem ;)

Moje "odkrycie" wi捫 si nie tylko ze zbli瘸j帷 si Wielkanoc, ale tak瞠 z tym, 瞠 producent Kasi, firma zaprosi mnie do wzi璚ia udzia逝 w ich przed鈍i徠ecznej kampanii. Czyni wi璚 to z ogrmn ochot, tym bardziej, 瞠 Kasi u篡wam do pieczenia regularnie i od dawna. A musicie wiedzie (i tu w豉郾ie nast瘼uje ujawnienie mojego drugiego JA ;) 瞠 kiedy prowadzi豉m bloga kulinarnego z przepisami g堯wnie na ciasta i desery. Blog ten, 瞠 wspomn nieskromnie, cieszy si du膨 popularno軼i, ale by這 to w zamierzch造ch czasach, kiedy blogi kulinarne policzy mo積a by這 na palcach przys這wiowej jednej r瘯i.

Ciasta, ciasteczka i wszelkie desery lubi wi璚 i potrafi przyrz康zi. A 瞠 Kasi u篡wa豉m jeszcze w domu rodzinnym, przy wsp鏊nym pichceniu z Mam, sentyment pozosta mi do dzi. Lubi delikatny, przyjemny zapach, 豉two嗆 z jak mog j utrze (a najcz窷ciej robi to drewnian 造磬 w zwyk貫j makutrze, nie mikserem). Ciasto na 鈍i徠eczn babk szybko staje si puszyste i nawet przed pieczeniem jest pyszne (Wy te wylizujecie miski? ;))

Zreszt co ja b璠 opisywa, podam przepis i bierzcie sie do roboty :)



ciasto2

Przepis na niezwykle prost i jeszcze szybsz babk cytrynow.
3/4 kostki KASI, 3 jajka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy, aromat cytrynowy, 1,5 szkl maki, 0,5 szkl maki ziemniaczanej, 2 造瞠czki proszku do pieczenia, sk鏎ka z 2 cytryn + sok z 1 cytryny

Kasi do pieczenia, jajka i cukier ubi mikserem. Dodac sk鏎ki, sok, olejek, cukry - wymiesza. M彗i i proszek do pieczenia przesia i dodawa wci捫 miksuj帷 do mokrych sk豉dnik闚. Piec w pod逝積ej blasze ok. 40 min w 180蚓 (sprawdzi patyczkiem czy ciasto w 鈔odku nie jest mokre!). Gdy przestygnie pola stopion w k徙ieli wodnej bia陰 czekolad i przybra wi鏎kami z tej瞠 :)


Do 鈍i徠ecznej niedzieli, podam jeszcze dwa przepisy na nasze ulubione ciasta a jeszcze w tym tygodniu og這sz KONKURS, w kt鏎ym do wygrania b璠 upominki ufundowane przez producenta Kasi do pieczenia, dla trzech os鏏.

Zapraszam :)

pi徠ek, 08 kwietnia 2011

paluszki

paluszki

Wspomina豉m ju, 瞠 nie przepadam za czekoladkami z p造nnym nadzieniem, ale je郵i si co dostaje, to wybrzydza nie wolno ;)

Wydawa這 mi si, 瞠 takie same paluszki widzia豉m w Biedronce, wi璚 sprawdzi豉m i rzeczywi軼ie dobrze pami皻a豉m. Pude趾o zawiera dwa pojemniczki wype軟ione czekoladowymi paluszkami z wodnistym, niealkoholowym nadzieniem. W za這瞠niu smak mia by orze德iaj帷y, cytrynowy-pomara鎍zowy. Ale je郵i o mnie chodzi, wyszed smak p造nu do mycia naczy. Nijakie to nadzienienie a sztuczne niemi這siernie.

Paluszki ratuje polewa z ciemnej czekolady (29% ca這軼i) i oczywi嗆ie ta delikatna cukrowa skorupka wewn徠rz, kt鏎a pojawia si we wszystkich czekoladkach z p造nnym nadzieniem (tylko dla niej czasami na tak owe si skusz ;))

Paluszk闚 powy窺zych jednak nie polecam nawet amatorom p造nnych wn皻rz w czekoladkach. Chyba, 瞠 smak 鈔odk闚 czysto軼i jest tym, czego szukacie... ;)

Producent: Griesson - de Beukelaer Niemcy
Cena/waga: 2,99z./150g
Gdzie kupione? Biedronka

Moja ocena: 3/10


P.S. W przysz造m tygodniu b璠zie nieco nietypowo i szykuj dla Was ma陰 niespodziank.

niedziela, 03 kwietnia 2011

ritter sport white

ritter sport white


Czyli obiecana ju jaki czas temu bia豉 czekolada z migda豉mi. Jest niewiele os鏏, kt鏎e przechodz oboj皻nie obok Ritter Sport闚 i ja r闚nie do tej mniejszo軼i si nie zaliczam. Lubi zw豉szcza bia陰 RS z orzechami laskowymi, nugatow, cappuccino, rumow z rodzynkami, tiramisu i wiele innych (zw豉szcza z limitowanych serii), kt鏎ych teraz nie pomn.

Dzi prezentowana r騜ni si od tych mi znanych przede wszystkim gramatur. Opr鏂z klasycznych 100g, s RS mini oraz du瞠, bodaj瞠 250g tabliczki. Powy窺za natomiast ma niestandardowy rozmiar i 65g.

Ritter Sport ma dobr bia陰 czekolad: s這dk, bez kwa郾ego posmaku, pachn帷 wanili i 鄉ietank, o przyjemnej, jednolitej, nie za mi瘯kiej konsystencji. I taka jest r闚nie ta. Dodatek migda堯w jednak nie jest tutaj jakim wielkim plusem. Cho przepadam za migda豉mi, to w tym przypadku si zawiod豉m. Mimo, 瞠 wyst瘼uj w zadowalaj帷ej ilo軼i 15%, s tak rozdrobnione, 瞠 z trudem rozpozna, czy to migda造, czy mo瞠 orzechy laskowe wymieszane z fistaszkami na przyk豉d.

Gdyby Ritter Sport po陰czy swoj pyszn bia陰 czekolad z ca造mi, mo瞠 nawet karmelizowanymi migda豉mi, efekt m鏬豚y by fantastyczny. Tutaj przyjemno嗆 smakowania by豉, ale by豉by i nie mniejsza, gdyby tych migda這wych kruszyn zabrak這.

Producent: Alfred Ritter Niemcy
Cena/waga: 3,5z./65g
Gdzie kupi豉m? Alma

Moja ocena: 6/10

Zak豉dki:
*********************
**********************
*********************
UWAGA
LUBI:
SΜDKIE LINKI
Spis alfabetyczny:
Szablon
Reklama na blogach - Blogvertising.pl
Reklama
Related Posts with Thumbnails Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...